Glas Glas in lood is de benaming voor een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten. In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn. Glas in lood werd destijds gemaakt omdat een raam uit een stuk niet te maken viel. Glas in lood leent zich echter uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen. Men treft glas in lood wel aan in oude herenhuizen, maar vooral in kerken, waar het zicht van binnen op de ramen door het invallende licht het kunstzinnige karakter doet uitkomen.
De Techniek
De techniek van glas in lood is al zeer oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in H-vormige loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd. Om het raam waterdicht te maken wordt tussen de loodlijst en het glas een kit aangebracht. (Glas-in-loodkit is stopverf aangelengd met lijnzaadolie). Aangezien gewone loodlijsten niet voor veel stevigheid zorgen, zijn vaak enkele doorgaande loodlijsten voorzien van een stalen kern. Desondanks is een glas-in-loodraam een tamelijk zwakke constructie, zodat grotere uitvoeringen ter versteviging bevestigd worden aan aparte stalen spijlen. Grotere ramen bestaan doorgaans uit meerdere deelramen. Deze deelramen beschikken dan elk over een eigen sponning die tezamen het gehele raam vormen.
Glas in lood in Isolatieglas?
De sfeer en uitstraling van glas in lood kan gecombineerd worden met het comfort en gemak van isolatieglas. Ook uw oude glas in lood kan in isolatie-glas teruggeplaatst worden.Isolatieglas in jaren-dertig-kozijnen is goed mogelijk.
In een aantal gevallen zal de sponning (het kozijn) aangepast moeten worden om plaats te kunnen bieden aan de dikkere dubbele beglazing.
Bij Dijkstra Glas is het uiteraard mogelijk het standaard isoloatie glas in de spouw te voorzien van een glas in lood paneel.De ruit bestaat nu uit glas-in-lood met aan twee zijden blank floatglas van twee verschillende diktes bijvoorbeeld 5 en 4 mm. Het glas-in-lood paneel wordt door middel van twee aluminium kokerprofielen op zijn plaats gehouden. Deze kokerprofielen zijn afgevuld met silicacel, een speciaal droogmiddel dat de eigenschappen bezit om vocht uit de omgeving te onttrekken. De ruiten worden met een op hoge temperatuur gebrachte Butielkit tussen de twee ruiten geperst. Alvorens een unit te monteren worden de ruiten nog brandschoon gemaakt. De ruiten hebben een komokeur en 10 jaar garantie mits de ruiten nauwkeurig volgens de komoregels geplaatst zijn. Door het feit dat er 3 ruiten zijn verwerkt zullen de huidige isolatienormen ruim overtroffen worden!